21 Ιουλ 2012

Η Φάρμα των Ζώων

"Τα μάτια μου έχουν αδυνατίσει", είπε στο τέλος η Κλόβερ. "Ακόμα κι όταν ήμουν νέα, δεν μπορούσα να διαβάσω τι έγραφε εκεί. Αλλά μου φαίνεται ότι ο τοίχος είναι διαφορετικός. Δε μου λες, Βενιαμίν, είναι οι Εφτά Εντολές όπως ήταν πάντοτε;"
 Για πρώτη φορά ο Βενιαμίν δέχτηκε να παραβεί τις αρχές του και διάβασε δυνατά τι έβλεπε γραμμένο στον τοίχο.
  Δεν υπήρχε τίποτα τώρα, εκτός από μία και μοναδική Εντολή. Έλεγε:
ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑ
ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ
ΠΙΟ ΙΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ
***

Δεν είχαν όμως πάει λίγα μέτρα παρακάτω, και κοντοστάθηκαν πάλι. Ένας θόρυβος από δυνατές φωνές σαν από καβγά έβγαινε από το σπίτι. Έτρεξαν πίσω και ξανακοίταξαν από το παράθυρο. Ναι, είχε ανάψει βίαιος καβγάς. Ούρλιαζαν, χτυπούσαν το τραπέζι, λογομαχούσαν έντονα και τα βλέμματα όλων ήταν γεμάτα κακία και υποψία. Αιτία της φασαρίας φαίνεται πως ήταν το γεγονός ότι ο Ναπολέων και ο κύριος Πίλκινγκτον έπαιζαν ταυτόχρονα τον άσο πίκα.
  Δώδεκα φωνές ούρλιαζαν από θυμό -κι έμοιαζαν όλες. Τώρα μπορούσε να καταλάβει κανείς τι ήταν αυτό που 'χε συμβεί στα πρόσωπα των γουρουνιών. Τα ζώα απέξω κοίταζαν από γουρούνι σε άνθρωπο και από άνθρωπο σε γουρούνι και ξανά από γουρούνι σε άνθρωπο· αλλά ήταν πια αδύνατο να αποφανθεί κανείς ποιος ήταν ποιος.
Animal Farm
George Orwell
μεταφραση: Νίνα Μπάρτη
εκδόσεις: Κάκτος


Αφιερωμένο στα φρικιά όλου του κόσμου και ιδιαιτέρως στον αγαπητό φίλο Φ. Χρόνια του καλά συνεχίζοντας να ελπίζει σ' έναν κόσμο όπου όλα τα ζώα θα είναι ίσα ανεξαιρέτως...

Ερώτηση: Περί δηλωμένης ισότητας, πόσο πραγματική είναι;

2 Ιουλ 2012

Serial killer


  Κατά τη διάρκεια της ζωής γίνεσαι μάρτυρας κατ’ εξακολούθησιν φόνων.
  Τα όνειρα γεννιούνται για να πεθάνουν και πεθαίνουν εκεί ακριβώς που γεννιούνται, μόλις ξεμυτίσουν από τη μήτρα, ακριβώς μετά το πρώτο κλάμα, το φάρο της Ζωής.
  Εξορισμού, η Ζωή δημιουργείται μέσα στον πόνο και το αίμα. Όλοι ακούν το κλάμα και κανείς δεν ακούει τα βογγητά της μάνας στον τοκετό και πριν από αυτόν στο σεξ, ούτε καν η ίδια. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από κάθε τσακωμό γίνεται το καλύτερο σεξ καθώς λένε· γι’ αυτό τσακωθείτε φίλοι μου κι έτσι θα κάνετε φοβερό σεξ!
  Πρώτο εκτελεστικό απόσπασμα: Οικογένεια.
  Δεύτερο εκτελεστικό απόσπασμα: Έρωτας.
  Τρίτο εκτελεστικό απόσπασμα: Φίλοι, και μάλιστα αυτοί στους οποίους στηρίζεσαι.
  Οπότε στο τέλος παύεις να ονειρεύεσαι για να γλιτώσεις το πένθος του θανάτου μετά από κάθε εκτέλεση που παρακολουθείς ιδίοις όμμασι.
  Κι αφού περάσει κάμποσος καιρός έτσι, αυτοκτονείς· που μας φέρνει στο τέταρτο και πάντα επιτυχές εκτελεστικό απόσπασμα: Τον εαυτό σου.
  Μετά επισκέπτεσαι τρελογιατρούς και παίρνεις χάπια και μιλάς για τα παιδικά σου χρόνια προσπαθώντας να αναστήσεις το νεκρό όνειρο, έχοντας την ελπίδα ότι αφενός θ’ αρχίσεις πάλι να ονειρεύεσαι και αφετέρου θα πάψεις να πληγώνεσαι κάθε που θα βλέπεις το όνειρο να ψυχοραγεί.
  Και η ελπίδα φίλοι μου πεθαίνει τελευταία αν και για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω όλοι παραβλέπουν το γεγονός ότι τελικά πεθαίνει...
               Ι.Α.
Ερώτηση: Πού σκοτώνονται τα όνειρά σας;

Ozzy Osbourne


Μερικές φορές είναι χρήσιμο να θέτεις μικρά, πραγματοποιήσιμα όνειρα και να επικεντρώνεσαι σε αυτά και μόνο σε αυτά, χωρίς περισπασμούς. Γιατί κάθε φορά που βγαίνουν αληθινά είναι μικρές τονωτικές ενέσεις μες στο χάος της ζωής που σε γεμίζουν λίγη αισιοδοξία και σε κρατάνε άθελά τους/σου ζωντανό...
I.A.
Ερώτηση: Έχετε χαζά όνειρα;